BLANSZOWNIK ŚLIMAKOWY
Urządzenie przeznaczone jest do blanszowania produktów warzywnych typu burak, marchew, seler czy ziemniak, a także grzybów typu pieczarka. Preferowany do mniejszych produktów np. kostka marchwi, groszek itp.
Urządzenie ma za zadanie poddanie produktu w wysokiej temperaturze, w krótkim czasie celem pozbycia się enzymów odpowiedzialnych za pogarszanie właściwości produktu takich jak, zachowania barwy, polepszenia wartości odżywczych, smak.
Produkt dozowany jest do części zasypowej, z której przedostaje się do przestrzeni roboczej. W rurze z umieszczoną w środku wstęgą produkt zanurzany jest w wodzie jednocześnie mieszając i przemieszczając go wzdłuż ślimaka. Urządzenie jest bezpieczne dla produktu, nie powoduje jego uszkodzeń.
Urządzenie posiada wbudowany system utrzymania temperatury.
Po zakończonym procesie blanszowania wskazane jest szybkie schłodzenie produktu.