PRZECIERACZKA DO PESTEK
Urządzenie przeznaczone jest do przecierania pestek z owoców takich jak wiśnia czy czereśnia celem odzyskania miąższu i soku owocowego pozostającego po procesie drylowania.
Po dobraniu odpowiedniego rodzaju bębna sitowego może służyć do przecierania truskawki, maliny itp., co pozwala na uzyskanie miazgi owocowej bez pestek.
W rezultacie otrzymuje się dwa produkty, pierwszy w postaci miąższu owocowego i drugi oczyszczonych pestek, które można zużytkować do innych celów.
Pestki (lub owoce) podawane są do kosza zasypowego, skąd wpadają do pochylonego bębna pokrytego sitem perforowanym. Po jego wewnętrznej powierzchni walcowej szybkim ruchem obrotowym porusza się zespół szczotek listwowych zainstalowanych na wale przechodzącym przez jego oś. W czasie tego ruchu surowiec dociskany jest przez włosie szczotek do ścianek bębna i trąc o jego powierzchnię oraz zaczepiając o krawędzie otworów przeciera się. Otarte pestki wypadają wysypem z przodu maszyny natomiast pulpa owocowa spływa do otworu wylotowego pod urządzeniem, gdzie można zebrać ją w odpowiedni pojemnik.