URZĄDZENIE DO HYDROTRANSPORTU OWOCÓW I WARZYW

Urządzenie podzielone jest na dwie części

1. część przyjmuje produkt w celu przetransportowania go w strumieniu wodnym

Proces odbywa się rurami poprowadzonymi nad innymi maszynami na odległość do 100-150 m

Oszczędność przestrzeni na hali produkcyjnej

Specjalny układ obmywania ścian zapobiega osadzaniu się produktu

2. część odpowiada za:

– odseparowanie produktu od wody

– podanie go na dalszą część linii produkcyjnej np. do blanszownika

Odseparowana od produktu woda, po przejściu przez sekcję podczyszczenia, wraca do części pierwszej maszyny

Dzięki zamkniętemu cyklowi zużycie wody ogranicza się do minimum

Korzyści:

– ekonomizacja miejsca na hali produkcyjnej

– brak uszkodzeń produktu podczas transportu

– możliwość transportowania owoców i warzyw w całości jak i w kawałkach np. groszku, różyczek kalafiora, brokułu, pociętej fasolki, warzyw okopowych całych i po krojeniu – marchewka, ziemniak, burak

blanszownik-wielofunkcyjnylinia-wisni