URZĄDZENIE DO HYDROTRANSPORTU OWOCÓW I WARZYW
Urządzenie podzielone jest na dwie części
1. część przyjmuje produkt w celu przetransportowania go w strumieniu wodnym
Proces odbywa się rurami poprowadzonymi nad innymi maszynami na odległość do 100-150 m
Oszczędność przestrzeni na hali produkcyjnej
Specjalny układ obmywania ścian zapobiega osadzaniu się produktu
2. część odpowiada za:
– odseparowanie produktu od wody
– podanie go na dalszą część linii produkcyjnej np. do blanszownika
Odseparowana od produktu woda, po przejściu przez sekcję podczyszczenia, wraca do części pierwszej maszyny
Dzięki zamkniętemu cyklowi zużycie wody ogranicza się do minimum
Korzyści:
– ekonomizacja miejsca na hali produkcyjnej
– brak uszkodzeń produktu podczas transportu
– możliwość transportowania owoców i warzyw w całości jak i w kawałkach np. groszku, różyczek kalafiora, brokułu, pociętej fasolki, warzyw okopowych całych i po krojeniu – marchewka, ziemniak, burak