GLAZUROWNIK WIBRACYJNY
Urządzenie stosowane w zakładach przetwórstwa owoców i warzyw do wzmocnienia takich produktów jak brokuł czy kalafior, przed procesem ich kalibrażu. Dodatkowym efektem pracy tego urządzenia może być poprawa wyglądu przerabianych produktów, jak również zwiększenie ich masy.
Ustawiany w linii technologicznej zazwyczaj tuż za tunelem zamrażalniczo-fluidyzacyjnym (IQF).
Urządzenie wykonane jest w postaci otwartej rynny wibracyjnej z zabudowanymi trzema wymiennymi sitami. Na pierwszym sicie następuje równe rozprowadzenie produktu, jak również odbiór kruszu.
Na następnych dwóch sitach produkt poddawany jest działaniu rozpylanej poprzez instalację natryskową mgły wodnej. Strefa ta osłonięta jest zabudową z pleksi. Zastosowanie kaskadowego układu sit zapewnia równomierny efekt glazurowania. Stosowany system mocowania sit, będący poza strefą transportu produktu, zapewnia bardzo szybką ich wymianę, tak aby dostosować wielkość szczeliny sit do przerabianego produktu. Rynna wibracyjna posadowiona jest na konstrukcji wsporczej przy pomocy zawieszeń sprężystych. Do napędu użyto dwóch silników wibracyjnych o liniowej charakterystyce pracy.