LINIA OWOCÓW JAGODOWYCH
Nowoczesna, dopasowana do potrzeb klienta linia umożliwia przetwarzanie owoców jagodowych mrożonych i świeżych. Wyposażona w kompletny zestaw maszyn, dzięki którym możemy osiągać wysoką jakość i wydajność.
Linia owoców jagodowych składa się z wywrotnicy wysokiego podnoszenia, która zasypuje produktem bunkier z rozbrylaczem. Tam produkt zostaje rozbrylony do odpowiednej struktury oraz równomiernie podany na linię. Owoce podajnikiem wibracyjnym transportowane są do wialni owoców mrożonych gdzie następuje pierwszy etap oddzielania zanieczyszczeń od produktu. Następnie owoce transportowane są do urządzenia jakim jest łapacz igieł i patyków ( pin and stick remover ). Dzięki specjalnej konstrukcji kanałów ukształtowanych w literę „V” oraz regulowanych pułapek produkt o pożądanym wymiarze wpada do środka, a zanieczyszczenia takie jak patyki czy igły zostają odseparowane. Kolejnym etapem produkcji jest oddzielenie szypułek i pozostałości kwiatostanów od owocu za pomocą odszypułczarki Wewnątrz maszyny między bębnem, a wstęgą ślimaka powstaje tarcie, które ociera o siebie produkt i powoduje jego oczyszczanie. Następnym etapem jest polerka owoców jagodowych. Za pomocą zamontowanych wewnątrz bębna szczotkom oczyszcza produkt z przyklejonych pozostałości szypułek i kwiatostanów oraz pozostawia jego powierzchnię zmatowioną. Ostatnim etapem w zależności od zapotrzebowania klienta może być pakowanie do opakowań zbiorczych lub jednostkowych.