HYDROTRANSPORT
Masz trudność ze znalezieniem przestrzeni dla maszyn transportujących na swojej hali?
Nie masz już wystarczająco miejsca na przenośniki taśmowe?
Odległość maszyny oddalonej o 100 metrów nie stanowi przeszkody dla hydrotransportu.
Hydrotransport – maszyna podzielona na dwie części: pierwsza część przyjmuje produkt w celu przetransportowania go w strumieniu wodnym w dowolną część hali produkcyjnej. Cały proces odbywa się za pomocą specjalnych rur poprowadzonych nad innymi maszynami co znacząco oszczędza przestrzeń na hali produkcyjnej. Pierwsza część wyposażona w specjalny układ obmywania ścian zapobiegający osadzaniu się produktu.
Druga część odpowiada za odseparowanie produktu od wody oraz podanie go na dalszą część linii produkcyjnej np. do blanszownika. Zapobiega to przedostaniu się wody z produktem do kolejnych maszyn.
Odseparowana od produktu woda w sekcji podczyszczenia wraca z powrotem do części pierwszej maszyny gdzie powtarza się proces transportowania. Dzięki zamkniętemu cyklowi przepływu wody jej zużycie ogranicza się do minimum.
Największą zaletą tej maszyny jest niewątpliwie możliwość ekonomizacji miejsca na hali produkcyjnej oraz brak uszkodzeń produktu podczas transportu. Za pomocą tej maszyny mamy możliwość transportowania produktów w dalsze części linii według organizacji przetwarzania produkcji.
Poziom niezawodności tej maszyny biorąc pod uwagę odległości jakie sięgają nawet 100-150m jest o wiele wyższy w porównaniu z przenośnikami taśmowymi.
Można transportować owoce i warzywa w całości jak i w kawałkach np.
- Groszek
- Różyczki kalafiora i brokułu
- Pociętą fasolkę
- Warzywa okopowe po krojeniu (marchewka, ziemniak, burak) jak i w całości takie jak: np. ziemniaki