BLANSZOWNIK DOSTOSOWANY DO WIELU PRODUKTÓW

Wydajność, oszczędność, funkcjonalność te cechy doskonale wpasowują się w specyfikę maszyny, jaką jest blanszownik taśmowy. Maszyna dostosowana do blanszowania warzyw z możliwością przystosowania do warzyw liściastych lub ryżu. Urządzenie posiada szeroki zakres parametrów pracy, dzięki czemu na jednym urządzeniu możemy przetwarzać szeroki zakres produktów.
W celu uniknięcia uszkodzenia surowca podczas przechodzenia z jednej strefy do drugiej, urządzenie zaprojektowane jest w taki sposób, aby blanszowanie i chłodzenie wykonywane były na tej samej taśmie.
Do rozprowadzania produktu można wyposażyć maszynę w wibrator rozprowadzający lub w wodne rozprowadzenie produktu.
Poprzez zamontowanie dodatkowego urządzenia w postaci wymiennika ciepła znacząco podnosimy efektywność chłodzenia (uzyskujemy niższą temperaturę produktu na wyjściu) oraz obniżymy zużycie wody.
W tej maszynie alternatywą dla chłodzenia wodą może być chłodzenie powietrzem. Odbywa się to na zasadzie zassania powietrza z otoczenia, które następnie przechodzi przez surowiec na taśmie, a finalnie trafia do komory poniżej taśmy z surowcem.
Korpus maszyny został zaprojektowany w sposób umożliwiający maksymalny dostęp do wnętrza urządzenia przy jednoczesnym zachowaniu szczelności maszyny podczas pracy. Zapobieganie utracie pary podczas obrabiania produktu zapewniają pokrywy rewizyjne wyposażone w specjalne uszczelnienia. Jako jedna z opcji zwiększająca ergonomię podczas mycia jest elektrycznie podnoszona górna pokrywa.
Do czyszczenia taśmy w zależności od konkretnej aplikacji stosowane są miedzy innymi: przemywanie taśmy świeżą wodą, szczotkę obrotową , a także noże powietrzne przedmuchujące taśmę.
Blanszownik taśmowy posiada program mycia, który po dodaniu specjalnych środków myjących do wody może opłukać całe wnętrze maszyny przy niewielkim udziale pracy ręcznej.
Maszyna zaprojektowana jest w taki sposób, aby obróbka produktu odbywała się w sposób higieniczny z niskim ryzykiem zanieczyszczenia nawet po długich godzinach pracy.
Dzięki zintegrowaniu dwóch urządzeń w jedno – blanszownika i schładzalnika oszczędzamy nie tylko pieniądze ale również czas na transportowanie produktu z jednej maszyny do drugiej. W tym wypadku cały proces obróbki produktu odbywa się w jednej maszynie przez co rozumie się dużą funkcjonalność.
Dodatkowym atutem jest wysoki stopień elastyczności w czasie blanszowania, a także temperatura którą można dostosowywać do poszczególnych rodzajów produktów.
Zespół wykfalifikowanych pracowników specjalizuje się w adaptacji blanszowników pod specjalne wymagania klienta. Dzięki naszej szerokiej gamie blanszowników/schładzalników możemy w prosty sposób spełnić wszelkie wymagania klientów dotyczące blanszowania.

Korzyści jakie płyną z zakupy naszej maszyny to między innymi:
• Niskie ryzyko zanieczyszczenia produktu
• Funkcjonalność – zintegrowany blanszownik i chłodziarka
• Ekonomiczność – recyrkulacja wody
• Jednolite blanszowanie
• Niskie zużycie wody
• Higieniczna konstrukcja
• Wysoka wydajność
• Produkt dostosowany do potrzeb klienta

urzadzenie-do-hydrotransportu