LINIA ROKITNIKA
Owoce rokitnika są bardzo uciążliwe w zbiorach ze względu na swoją budowę oraz nieliczne, ale ostre, cienkie i sztywne kolce. Zbieranie pojedynczych owoców jest bardzo czasochłonne i wymaga zaangażowania wielu osób. Owoc zbierany na świeżo „prosto z krzaka” często ulega uszkodzeniom przez co wydajność pracy znacznie się zmniejsza.
Linia rokitnika gwarantuje skuteczną i szybką obróbkę owoców, jest zaprojektowana i opatentowana specjalnie do przetwarzania tego produktu. Jej wydajność waha się między 1, a 1,5 tony na godzinę. Co istotne, jest w stanie zastąpić pracę co najmniej kilku osób.
Ścięte gałęzie z owocem poddaje się procesowi mrożenia, dzięki czemu przebieg oddzielania owoców od gałęzi przebiega znacznie łatwiej i nie powoduje uszkodzeń produktu.
Zamrożonymi gałęziami zasypuje się wywrotnicę, która podaje je porcjami wprost do separatora rokitnika. Zabieraki zaciągają gałęzie do maszyny, a układ otrząsaczy powoduje wytrząsanie od nich owoców. Podczas tej czynności oddzielone owoce spadają bezpośrednio na przenośnik taśmowy w dolnej części maszyny, a oczyszczone z owoców gałęzie wypychane są przez tylną część maszyny.
Następną częścią linii jest wialnia taśmowa. Zapobiega przedostawaniu się wraz z produktem zanieczyszczeń takich jak liście czy gałązki na dalsze elementy linii. Odwiewa wszystko, co jest lżejsze od zamrożonego owocu rokitnika. Oczyszczony produkt opada na sito i prowadzony jest rynną wysypową na kolejne etapy produkcji.